- De Franse president Emmanuel Macron gaat het in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen opnemen tegen de radicaal-rechtse Marine Le Pen.
- Dat blijkt na telling van 97 procent van de stemmen uit de eerste verkiezingsronde die zondag werd gehouden.
- De tweestrijd wordt een herhaling van verkiezingsgevecht tussen Macron en Le Pen uit 2017.
- Lees ook: 10 dingen die je moet weten over de Franse verkiezingsstrijd tussen Emmanuel Macron en Marine Le Pen
De Franse president Emmanuel Macron gaat het voor zijn herverkiezing opnemen tegen de radicaal-rechtse Marine Le Pen, na telling van 97 procent van de stemmen van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen.
Het is voor de tweede keer dat Macron en Le Pen het tegen elkaar opnemen. In 2017 versloeg Macron Le Pen om de jongste Franse president in de geschiedenis te worden.
Volgens sommige peilingen kan Macron in de tweede ronde rekenen op 54 procent van de stemmen en Le Pen op 46 procent. Maar er zijn ook peilingen die het verschil een stuk kleiner inschatten: 51 tegen 49 procent. In 2017 versloeg Macron zijn rivaal Le Pen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen nog met een zeer ruime marge. Hij kreeg toen 66,1 procent van de stemmen.
Macron (44 jaar) kwam in 2017 als outsider op bij de toenmalige presidentsverkiezingen met zijn beweging En Marche, die hij net een jaar eerder had opgericht. Hij won de presidentsverkiezingen met een centrumliberaal programma en werd zo de jongste president van Frankrijk ooit.
Macron behaalde naar schatting 27,6 procent van de stemmen in de eerste ronde, tegen 23,4 procent voor Le Pen.
Marine Le Pen weet met haar partij Rassemblement National kiezers te bereiken die het “rijkeluiszoontje” Macron lastiger weet te vinden: de Fransen van buiten de stad, van het platteland, vaak uit de wat armere klassen.
Le Pen is tegen immigratie, sceptisch over het Franse lidmaatschap van de Europese Unie en wilde eerder uit de euro stappen. In de huidige campagne legt ze de nadruk echter op de economisch uitdagende tijden, waarin de koopkracht onder druk staat van Fransen die het toch al niet breed hebben.
In de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen eindigde de extreemlinkse Jean-Luc Mélanchon met bijna 22 procent van de stemmen op de derde plek. In zijn dankrede raadde Mélanchon zijn kiezers aan "geen enkele stem aan mevrouw Le Pen te geven."
De conservatieve Valérie Pécresse behaalde slechts 4,8 procent van de stemmen. De extreemrechtse Eric Zenmour heeft 7 procent van de stemmen behaald. Zenmour spoorde zijn kiezers aan voor Le Pen te stemmen in de tweede ronde. Pécresse gaf het stemadvies om voor Macron te kiezen.
De tweede, beslissende ronde vindt op 24 april plaats.